ingyenes szállítás 15.000 Ft felett

Ezért legyen fekete - fehér a babaszoba

Szokatlannak és talán túl barátságtalannak tűnhet a fekete – fehér színkombináció használata a babaszobában. Ám kutatások rávilágítottak arra, hogy éppen ez a két szín, a fekete – fehér babaszoba berendezés, dekoráció, vagyis a monokróm környezet az, ami az újszülött babákat a legjobban fejleszti. Nézzük csak miért?

Az egész pici újszülöttek és csecsemők máshogy látnak, mint mi felnőttek. A születésükkor még nem fejlődött ki a látásuk teljesen, elmosódó árnyakat érzékelnek, a színek közötti különbségeket sem ismerik fel, fókuszálni is csak rövid ideig képesek. Az édesanyjuk illatát, hangját megismerik, arcát követik szemükkel, oda fordulnak teljes figyelmükkel (még ha rövid ideig is), így nem jelenthetjük ki, hogy nem látnak, de még fejletlen a látásuk, életlen leginkább. Nagy távolságokban lévő tárgyak, személyek nem, csak a 15-20 cm-re levő dolgok keltik fel a figyelmük (ez pont akkora táv, mint a karon ringó csecsemő és édesanyja közötti távolság). 

Ezt hivatott a babageometria kihasználni. Hogy mi a babageometria tulajdonképpen? Egy szórakoztató módszer a vizuális előrehaladás serkentésére és a csecsemők agyának fejlődése előmozdítására, továbbá a babák szórakoztatására. Az 1960-as évek elején Dr. Robert Lowell Fantz (1925–1981), a Ohio-i Clevelandi Case Western Reserve Egyetem fejlődési pszichológusa figyelt fel rá, majd kutatásában megállapította, hogy a babák elsősorban a fekete-fehér mintákat figyelik meg jobban, intenzívebben érdeklődnek irántuk, előnyben részesítik a színes mintákkal ellentétben. Azóta számos kutatás alátámasztotta ezt, így igazi úttörő szerepet töltött be a csecsemők észlelésének vizsgálatában az úr. 

monokróm, fekete fehér babaszoba

Mi erre a tudományos magyarázat, melyre a tudósok rájöttek az évek múltával? Két lehetséges ok is van. Az egyik az, hogy a szemben található retina szerkezete, amely érzékeli a színt – még nem érett eléggé ahhoz, hogy észlelje a vörös, kék, rózsaszín, sárga, lila és zöld színt és intenzitását. A fekete-fehér a legegyszerűbben érzékelhető, ezért azt szeretik a babák nézegetni leginkább.

A másik ok pedig a születés utáni agyi fejlődés, a “myelinizáció”. Az újszülöttek agya nagyon kevés myelint tartalmaz. Ez egy sűrű, át nem eresztő anyag, amely lefedi az érett agysejtek hosszát, és amely szükséges a tiszta, hatékony elektromos átvitelhez. A mielin hiánya a fő oka annak, hogy a csecsemők és kisgyermekek sokkal lassabban dolgozzák fel az információkat, mint a felnőttek.

fekete fehér babaszoba, monokróm babaszoba

A babageometria lényegében fekete és fehér kontrasztja, különféle minták, vonalak, formák váltakozásának segítségével. A nagy kontrasztú formák és minták a baba számára valami egyszerűt és vonzót nyújtanak, ezáltal lehetővé teszik az elme pihenését. Ezek furcsának vagy akár kissé unalmasnak tűnhetnek első hallásra a felnőttek számára, ám célja a csecsemők figyelmének felkeltése, fejlesztése.

Rengeteg dolgot erősít a fekete-fehér színek váltakozása. Fejlődik általa a látás, a szem fókuszálásának képessége, fejleszti a mozgó tárgyak követésének képességét is, ezáltal a szemmozgásokat, valamint stimulálja az idegrendszert, lefoglalja a babákat, nyugtatja őket az aktív ébrenléti időszakban. A rengeteg új inger, ami érkezik mindennap, lefárasztja, ingerülté, síróssá teheti a csecsemőt. Ez kiküszöbölhető, ha egy kis babageometriával nyugtatjuk.

Meddig van értelme? Tulajdonképpen bármeddig. A felnőtt szem is szívesen megpihen egy-egy kontrasztos fekete-fehér mintán. A kutatás kimutatta azt is, hogy 2-3 hónapos korukra figyelnek fel a különböző, fekete-fehértől eltérő színekre, első körben a pirosra, majd a többi színre is 3-4 hónapos koruk körül, így leginkább a születésüktől 4-5 hónapos korig van a legnagyobb jelentősége babageometriának.

babageometria fekete fehér kártyák
Kép forrása: HelloSprout | Babageometria kártyák

Hogyan használjuk a babageometriát és mikor?

Semmiképp sem elalvás előtt a kiságyban, mint ahogy sokan ajánlják. Miért? Lehetősége legyen úgy pihenni a pici babának, hogy ne érje túl sok vizuális inger elalvás előtt, ráadásul fulladásveszélyes is lehet, ha magára marad a baba.

De kiváló az éber állapot alatt, amikor aktív, csendes figyelemmel tanulja a köré fonódó nagyvilágot. Például jó ötlet fentről lelógatható formában a kiságya fölé helyezni, ha jól van rögzítve az. 

Játszószőnyegként vagy plédként használni a geometriai mintákat, azon hasaltatva a babát szintén nagyszerű elképzelés. Ha nem szeret hason feküdni a csecsemő, segíthet lekötni a „nemszeretem” pózban egy időre. A pelenkázás maceráját is örömtelivé tehetjük, ha oda helyezünk valami monokróm mintát.

Tartsuk a baba elé kártyák, könyv, vagy más tárgyak segítségével a mintát. Arra figyeljünk, hogy megfelelő távolságban és pózban legyen. Érdekesség, hogy a baba fókuszálása rövid ideig tart, átlagosan 4-10 másodpercig. Amikor az érdeklődés csökken, elmozdítja a tekintetét, de ez az időtartam fokozatosan nő az életkorával. A számára vonzó tárgyak növelik a fókusz idejét, újra felkeltik a baba figyelmét. Minél vonzóbb a tárgy, annál intenzívebb és hosszabb a követés, s jó tudni, hogy az összes geometriai forma közül a babákat a körök vonzzák legjobban.  

A monokróm babaszoba is fejlesztő

A babaszoba berendezésekor nagyon jó irány a fekete-fehér, mint komplementer színek választása, ha unod a nagy, színes matricákat, a megszokott rózsaszín vagy kék színeket, valami egyedit, izgalmasat, örök érvényűt választanál. A fekete-fehér kombináció megjelenhet a falakon vagy különböző textileken, úgymint babaágynemű, függöny, babatakaró, rácsvédő, szőnyeg, díszpárnák a szoptatós fotelben valamint különféle tárolók formájában. 

Egy kedves formapárna örök barát lehet a baba számára, esetleg köszöntő vagy szülinapi ajándéknak is megfelelő. Egy jól megválasztott tároló az anyuka nagy segítsége lehet a mindennapokban. 

Forrás: Fantz, R. “A fiatalkorú csecsemők látásképének érése”. Journal of Comparative and Physiological Psychology, Vol. 55 (1962), 1. o. 907.

Többi bejegyzés

falra szerelhető tároló gyerekszobába

Helytakarékos fali tároló az egész lakásba

Helytakarékos fali tároló az egész lakásba Ahhoz, hogy az otthonunkban mindig komfortosan érezhessük magunkat, érdemes jól átgondolt rendszerekbe szednünk a körülöttünk található használati tárgyakat. Ha

Dzsungel gyerekszoba room tour

Vagány dzsungel gyerekszoba – room tour

Vagány dzsungel gyerekszoba – room tour Izgalmas elosztású és kialakítású szoba, hangulatos és kellemes színekkel, berendezésekkel. Lenyűgöző ahogy minden darab annyira a helyén van, harmóniában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában Abszolút központi szerepet tölt be a bohém virágos falmatrica a babaszobában: amikor Macy Siudzinski meglátta egy internetes oldalon, azonnal beleszeretett