ingyenes szállítás 15.000 Ft felett

Hogyan mossuk a babaruhákat?

Amikor kisbabádat várod, hétről hétre egyre izgatottabban rendezgeted a babaholmikat, szelektálod és rendszerezed a babaruhákat. Ha első baba érkezik a családba, akkor még nagyobb odafigyelést és kezdetben esetleg komoly fejtörést, logisztikát igényelnek a pici baba ruhái. Na de miért is? Vajon miben más a kisbabák ruháinak mosása?

Köztudott, hogy az újszülöttek bőre sokkal érzékenyebb, kikerülve a legbiztonságosabb közegből, az anyaméhből, hirtelen sokféle anyaggal, textúrával találkozik a bőrük. Ezekre gyakran érzékenyen is reagálhatnak, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mosószereket, öblítőket használunk ruháik mosásakor.

kisfiú baba fotózás odorshome

Az éveink nagy részét mosással töltjük. Nincs egy olyan háztartás sem, ahol legalább 3-4 mosás ne menne hetente vagy akár ennek a többszöröse is. Ahol pici baba születik, esetleg több csemete van, ott ez a szám csak hatványozódik.

Könnyű dolgunk van, nagyanyáink kézzel történő mosása után, gondolhatnánk. Hiszen ő még órákat görnyedt a mosóteknő fölött, hogy a rengeteg textilpelenka, baba és felnőtt ruha valóban tiszta legyen, manapság csak bedobjuk a mosógépbe némi tisztítószerrel a göncöket, amit aztán a szerencsésebbek megfejelnek egy szárítógépbeli szárítással és elpakolható a tiszta ruha. De valóban csak ennyi lenne? A könnyítés ellenére sem mindegy, a ruhákat milyen módon mosunk. Fontos, hogy a mosószer milyen összetevőjű és az sem elhanyagolható szempont, mivel párosítjuk össze a ruhadarabokat. A fehéret a színessel, esetleg a feketével, a nagy igénybevételnek kitett, több kosszal találkozó munkásruhákat pedig a fehérneműkkel nem mossuk össze, ha jót akarunk magunknak. Az újszülöttek babaholmijait pedig teljesen külön érdemes mosni.

Hogy miért?

A babák és kisgyermekek bőre vékonyabb, érzékenyebb, sérülékenyebb, ezáltal könnyebben reagál mindenfajta szennyeződésre, kórokozókra károsan, allergiával, ekcémával válaszolva.

Az ő dresszeik még nem találkoznak semmilyen erősebb szennyeződéssel, sárral, olajjal, hasonló összetevővel, így ne keverjük össze ezekkel a ruhákkal, tisztítsuk, gyűjtsük teljesen elkülönítve, külön szennyes tartóban.

Ha el szeretnénk kerülni a különböző allergiákat, változtassunk a helytelen étkezési szokásokon, cseréljük le a káros összetevőjű kozmetikumokat, a rossz anyagminőségű babaruhákat, de a legfontosabb a mosószer, öblítő minősége. A mosás során használt szerek egy része benne marad a textilekben, ezzel allergiát okozva, így különösen lényeges pont az egészségre kicsit sem káros tisztítószerek használata, vegyszermentes bio öblítők, mosódió és hasonló, bőrbarát, bababarát termékek használata. Ha ezeket betartjuk, nagy eshetőséggel kikerülhetjük az ekcémát, allergiát.

Szerencsére ma már egyre több helyen találunk megfizethető áron elérhető természetes, vegyszermentes, környezet- és persze bababarát mosószereket, öblítőket. NaturaLisa boltjában a teljesen természetes összetevőjű babaápolási termékek mellett többek között mosódiót és  növényi hatóanyaggal dolgozó mosószert is találsz.

A babyholmik anyaga szintén nagyon fontos nem csak használatkor, de a mosáskor is. Ha jó minőségű, bababarát, pamut anyagú, netán bio textilből készült dresszeket vásárolunk, akkor könnyű dolgunk lesz, nem kell külön-külön válogatni a harisnyákat, textilpelenkákat, babydresszeket, bodykat, rugdalózókat is, elég csak a mi ruháinktól külön tárolni, egy erre választott textiltárolóban, mosásig.

S vajon miért jó a biopamut, miért is olyan fontos, hogy a kisbabák bőre lehetőleg organikus anyagokkal találkozzon? Túl azon, hogy viseletük sokkal kényelmesebb az érzékeny és puha bőr számára, nem tartalmaz vegyszermaradványokat, melyek később ekcémát és allergiás reakciókat válthatnak ki, illetve az előállításuk kevésbé megterhelő a Föld számára. Ha bővebben is szeretnél olvasni a témában, NaturAnyu oldalán készült cikket ajánlom: 5 érv az allergénmentes biopamut ruhák mellett 

TIPP! Arra azonban figyeljünk, hogy mindig tartsuk be a címkén található mosási útmutatót, milyen hőfokon és mennyi ideig kerüljenek a ruhák a mosógépbe. S bár a minősített biopamutból készült ruhák éveken át hordhatóak, több gyereket is kiszolgálnak a családban, az anyagok minőségét és élettartamát a helytelen mosás ronthatja.

Szennyestartó

Tetszik? Szennyes tartónkat olyan helyiségekbe terveztük, ahol kevés hely áll rendelkezésre - kis fürdőszobákba vagy mosókonyhákba, pici babaszobákba ideális, hiszen kevés helyet foglal a falra szerelve. Nagyon sokféle színben kérhetőek, nézd meg a kínálatot!

Már nagyon aranyos, jól kihasználható, sokoldalú, mindenféle trendnek megfelelő ruhatárolók kaphatóak, melyek a fürdőszoba vagy akár a babaszoba mutatós elemei is lehetnek. Egy, a berendezéshez passzoló ruhatároló igazán izgalmassá varázsolhatja a szobát, kiegészítve a többi berendezést látványában. A több igényt kielégítő, különböző méretű szennyes tárolók praktikusak is. Mindenfélét tárolhatsz bennük, hogy mindig a kezed ügyében legyenek pelenkázáskor, fürdetéskor, öltöztetéskor. Akár egy mozdulattal levehető a zsák, vihető a mosókonyhába, fürdőszobába, mikor időd engedi, nem kell egyesével rohangálnod a ruhákkal.

Nagy előnye továbbá, hogy később a gyerekszobában játék vagy plüssállat tartóként is használható, nem egy-két évre vásárolod.

Többi bejegyzés

falra szerelhető tároló gyerekszobába

Helytakarékos fali tároló az egész lakásba

Helytakarékos fali tároló az egész lakásba Ahhoz, hogy az otthonunkban mindig komfortosan érezhessük magunkat, érdemes jól átgondolt rendszerekbe szednünk a körülöttünk található használati tárgyakat. Ha

Dzsungel gyerekszoba room tour

Vagány dzsungel gyerekszoba – room tour

Vagány dzsungel gyerekszoba – room tour Izgalmas elosztású és kialakítású szoba, hangulatos és kellemes színekkel, berendezésekkel. Lenyűgöző ahogy minden darab annyira a helyén van, harmóniában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában Abszolút központi szerepet tölt be a bohém virágos falmatrica a babaszobában: amikor Macy Siudzinski meglátta egy internetes oldalon, azonnal beleszeretett