ingyenes szállítás 15.000 Ft felett

Eldobható vagy mosható pelenka? - Minden anya másra esküszik!

A kisgyermekes anyukák között bizony igen megosztó téma manapság is a pelenka kérdése. Míg vannak olyan mamik, akik a több gyermeknél is használható, nem eldobható „mosipelusokra” esküsznek, addig léteznek más állásponton levő anyuk is, akik szívesebben használják az egyszer használatos verziót. Sajnos mai napig nagyon kevesen vannak tisztában a modern mosható pelenkázás részleteivel és lehetőségeivel. Sokan pedig csak a divattal és a környezettudatossággal kapcsolják össze a mosható pelenka fogalmát, holott ennél sokkal többről van szó. Pontosan ezért tartottuk fontosnak azt, hogy kicsit jobban körbejárjuk ezt a kérdéskört. Reméljük, hogy a bejegyzést végigolvasva már nem is lesz kérdés, hogy eldobható vagy mosható pelenka kerüljön-e a babára. 

Nemcsak környezetbarát megoldás a mosható pelenka

Napjainkra alapvetően környezetbarát mivolta miatt lett igen népszerű a „mosipelus” használata, s aki kicsit is érdeklődik a téma iránt, hamar talál néhány elképesztő statisztikát is az interneten, mely alátámasztja ezt a tényt. Kiszámolták például, hogy egy baba, átlagos pelenkahasználat mellett 1 tonna hulladékot termel az eldobható pelenkákból, mire szobatiszta lesz. Ez, a statisztika szerint 4000 – 6000 darab pelenkát jelent, egyetlen egy gyermek esetében. Döbbenetes. Mosható pelenka esetében ez a szám a tapasztalatok és több anyuka egybehangzó véleménye szerint mindössze 20-30 darab, ráadásul a családban több gyermek is használhatja.

Minket legjobban az a megállapítás sokkolt, miszerint az eldobható pelenka egyelőre csak becsült lebomlási ideje több, mint 150 év, s mivel csak az 1950-es években találták fel, könnyen kiszámolható, hogy világszerte az eddig valaha használt eldobható pelenka még csak le sem bomolhatott. 

Ortopédusok szerint azonban a mosható pelenka kialakítása, hosszúkás betétje és dundibb, szélesebb párnázottsága jobban széttartja a babák lábait, mint a papírpelenka, ezáltal elősegíti a csípő helyes pozícióban tartását is, megelőzhető a csípőficam és egyéb kellemetlen babakori rendellenességek. A “papírpelenkákkal” ellentétben a textil pelenka használata során a babák érzékeny bőrét nem éri hihetetlenül káros kemikália (polietilén fólia, cellulózőrlemény, nátrium-poliakrilát, polipropilén-fólia, gumi, ragasztó, erős illatanyagok), csak természetes, puha pamut anyag. Így kisebb az ekcéma és egyéb bőrproblémák és betegségek kialakulásának esélye.

A mosható pelenkák használata elsőre nehéznek tűnhet, s valljuk be, szükséges hozzá némi ismeret is. Ám szerencsére létezik olyan átfogó útmutató ami megkönnyíti ezt, a MRAnt  csapata elkészítette a Mosi Pelus Kisokost, ahol A-tól Z-ig minden kérdésre választ kaphatunk, segít eligazodni a kezdők számára.

Azok az anyukák, akik bevezetik a mindennapjaikba ezeket a textileket, hamar mesterei lesznek a mosásnak és ennél praktikusabb dolgot el sem tudnak képzelni. Tény, hogy több ezer kukában landoló eldobható pelenkától kímélik így meg a bolygót, ráadásul igen pénztárcakímélő megoldást is nyújt a mosható változatok használata. 

Az eldobható pelenka mellett is vannak érvek

A fentiek természetesen nem azt jelentik, hogy az eldobható pelenkát használók kevésbé lennének jó szülők, hiszen számos előnye van ezeknek a pelusoknak is. A mai rohanó világban nagyon praktikus és egyszerű a használatuk, ráadásul akkor sem okoz kellemetlenséget a csere, ha éppen nem otthon vagytok. Főleg a kezdő mamik körében kisebb a „balesetek” előfordulásának valószínűsége is, emellett pedig az egyébként is jellemzően halmokban álló szennyes halom sem lesz nagyobb egy-egy pelenkacserét követően. 

Szerintünk nem ördögtől való az eldobható pelenka, csak helyén kell kezelnünk. Ha csak a legszükségesebb esetekben használjuk, akkor sok gondtól kíméljük meg magunkat de a környezetet is kevésbé terheljük. Egyébként is nehezebben elalvó babáknál, gyerekeknél érdemes lehet éjszakára az eldobható pelenkát választani, mely biztosabban fogja meg és tartja a nedvességet – nyugodtabb alvást biztosítva.
Amikor megszületik a kisbaba – főleg ha elsőszülött -, a friss szülőknek számos teendőjük akad a baba körül, s meg kell küzdeniük az éjszakázással, fáradtsággal is. Ebben az időszakban több szempontból is előnyösebb lehet az eldobható pelenka használata: könnyebb egy-egy csomag különböző méretű pelenkát vásárolni, hiszen az újszülött baba gyorsan nő, míg textil pelenkából többféle méretből több darabot is be kellene szerezni, amiket esetleg csak rövid ideig használna. Az első néhány hét után viszont lassabb lesz a súlygyarapodás, jobban megéri akkor váltani a mosható pelenkára.

textiltároló-pelustartó-tároló-odorshome-gyerekszoba-gyerekszobaitároló-tárolás-játéktartó-ruhatároló-gyereknek-gyerekszoba

Nincs jó vagy rossz megoldás!

A fentiekből is láthatod, hogy nem létezik jó vagy rossz megoldás, jó vagy rossz döntés az eldobható vagy mosható pelenka kérdéskörben. Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia azt, hogy mikor, melyik pelenka mellett teszi le a voksát. Viszont mindkét esetben nagy hangsúlyt kap az, hogy praktikusan és ízlésesen tárolhasd a babaszobában a pelusokat. Hiszen bár fontos, hogy mindig kéznél legyenek, mégsem kell, hogy a gyerekszoba dekoráció részét képezzék. Remek megoldás erre gyermekszobai tárolók használata, amelyekben esztétikusan elrejtheted a pelenkákat, ráadásul biztosan mindig kézre esik majd kivenni innen egy-egy darabot, ha szükség lesz rá. 

Az általunk készített textil tárolók kifejezetten alkalmasak erre, még akkor is könnyen ki tudod belőle kapni a pelenkát, ha a babádnak éppen nem ez a kedvenc programja vagy már forog, mászik és éppen igyekszik valahova a művelet kellős közepén. Ráadásul a színes mintáknak köszönhetően a gyerekek figyelmét is megragadják a tárolók, amelyekbe a pelenkák mellé a krémek is odaférnek, így minden egy helyen lehet. Ha pedig éppen kiürül, akkor sem kell aggódnod, nem esik össze, így dekorációs elemként szolgálhat, míg újra feltöltöd. 

Ha pedig a szoba nagyságából adódóan már csak a falon maradt hely, akkor is létezik megoldás, hiszen vízszintes és a függőleges fali tárolóink is alkalmasak a pelusok elpakolására. Nézd csak, a standard méretű zsebes tárolónkban akár 2 x 6, azaz 12 darab textil pelenka is elfér egyszerre – nektek hány darab van? 

Többi bejegyzés

falra szerelhető tároló gyerekszobába

Helytakarékos fali tároló az egész lakásba

Helytakarékos fali tároló az egész lakásba Ahhoz, hogy az otthonunkban mindig komfortosan érezhessük magunkat, érdemes jól átgondolt rendszerekbe szednünk a körülöttünk található használati tárgyakat. Ha

Dzsungel gyerekszoba room tour

Vagány dzsungel gyerekszoba – room tour

Vagány dzsungel gyerekszoba – room tour Izgalmas elosztású és kialakítású szoba, hangulatos és kellemes színekkel, berendezésekkel. Lenyűgöző ahogy minden darab annyira a helyén van, harmóniában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában Abszolút központi szerepet tölt be a bohém virágos falmatrica a babaszobában: amikor Macy Siudzinski meglátta egy internetes oldalon, azonnal beleszeretett