ingyenes szállítás 15.000 Ft felett

Így befolyásolják a gyerekszoba színei a viselkedést

Semmi kétség, a színeknek meg van a maguk ereje – képesek inspirálni, motiválni, vagy éppen felizgatni, ugyanakkor megnyugtatni és gyógyítani is. Különösen igaz ez a gyerekek esetében, akik még sokkal érzékenyebbek, a környezetükre még inkább nyitottak és azok hatásai is jobban érinti őket. A gyerekszoba megfelelő domináns színeinek kiválasztása tehát nem alábecsülendő. Sőt, legjobban akkor járunk el, ha a szoba főbb színvilágát nem a baba születése előtt határozzuk meg, hanem utána, mikor kissé már meg is ismertük őt és temperamentumát. 

így hatnak a gyerekszoba színek a viselkedésre odorshome

A színek testre és lélekre gyakorolt hatásai kapcsán persze léteznek általánosságok, ám a tudósok azt már megállapították, hogy lehetnek egyéni eltérések, tehát mindenképpen vegyük figyelembe gyermekünk szokásait, jelzéseit és temperamentumát. A téma mellett tehát nem mehetünk el szó nélkül, a gyerekszoba színek befolyásolják a viselkedést.

Ha kíváncsiak vagyunk, hogyan vezessük be, hogyan alkalmazzuk a színeket a gyerekszobában, Suzy Chiazzari könyve, a ‘ The Complete Book of Color ‘ segítségünkre lesz.
{ erre a linkre kattintva megvásárolható az Amazon oldalán }

1. Piros

A piros színnek meg van az a képessége, hogy aktivizálja, energetizálja a testet, ösztönözze a lelket. Érdekes, hogy akár még vérnyomás emelkedést, hevesebb szívdobogást is kiválthat. Így ezzel a színnel nem árt vigyázni, annál is inkább, mivel tudósok arra is figyelmeztetnek, hogy a piros szín nagyobb fokú koncentrációja agresszív viselkedést illetve figyelemzavart is kiválthat, gondoljunk csak a bikaviadalokra. Gyerekeknél ez különösen negatív hatású lehet, ezért nem árt a piros színnel csínján bánni. Élénkítő hatása miatt, kiegészítő színként azonban nagyon is helye van a gyerekszobában. Az alábbi képes összeállításban mindkettőre láthatunk példát.

2. Narancssárga

Nem tudni miért, talán mert nagyon félreértik ezt a színt, ám a narancs a leginkább elhanyagolt szín ha gyerekszobákról van szó. Ez a meleg, barátságos és fiatalos szín remek választás a gyerekek részére, hiszen magabiztosságra ösztönöz, önállóságra sarkall. Elősegíti a nyitott kommunikációt, egymás iránti megértést és elfogadást. Sőt, színterapeuták szerint a gyerekkorban oly gyakori  anyagcsere problémára is kedvező hatással lehet.

3. Citromsárga

Legtöbben egészen biztosan a vidámságra, önfeledt boldogságra asszociálnak ennek a színnek a kapcsán. A tudomány meg is erősíti ezt, hiszen ezt a fényes, vidám színt a motivációval párosítja. Világosabb, pasztellesebb sárgák segíthetik a koncentrációt, míg az élénkebb változatok jó hatással vannak a memóriára és jó kedvre derítenek minket. Persze, ahogy egyik színt sem tanácsos, úgy ezt se vigyük túlzásba a szobán belül, mert a túl sok sárga szín nyugtalanságot, folyamatos felfokozott állapotot okozhat, gyerekeknél hiperaktivitáshoz vezethet.

4. Zöld

A természettel leginkább harmonizáló zöld szín kifejezetten nyugtatólag hat a gyerekekre. Normalizálhatja a pulzust, kiegyensúlyozottá tesz. Ám tudósok megállapításai szerint olyan különleges képességgel is bír, minthogy a zöld szín jó hatással van és fejlesztheti a gyermek olvasási sebességét, elősegítheti a szövegértést. Szinte csak pozitív tulajdonságai miatt, ezt a színt nincs okunk minimalizálni a gyerekszobában. Használjuk bátran. 

5. Kék

Hatásait tekintve a kék szín a piros ellentettje lehet, hiszen csökkenti az aggodalmat és az agresszivitást, ellazít, lenyugtat. Nagy mértékben segíti az elalvást, érdemes az ágy környékét a kék árnyalataival díszíteni. Azokra a gyerekekre is pozitív hatással van e szín, akik gyakran hisztiznek, esetleg viselkedési problémáik vannak. Kisgyermekes szülőknek megér egy próbát!

6. Lila

Ennek a színnek szín hallatán gyakran asszociálnak a királyságra, a lila erőt és magabiztosságot sugárzó, életerős szín. A kutatások során igazolták, hogy pozitívan befolyásolja a központi idegrendszert, sőt. A lila ugyanakkor a bölcsesség, a kreativitás, a spiritualitás színe is, a szenvedélyesség kifejezője. Ez a mély, impulzív szín nagyszerűen hat a gyerekek érzelmi világára, az együttérzés felkeltésére. Azonban ha gyermekünk alapvetően nagyon érzékeny típus, talán jobb kerülni ezt a színt.

7. Föld színek

A nyugtató, meleg színek boldogságra inspirálják a gyerekeket. A föld tónusok kellemes hangulatot árasztanak, növelik a kényelemérzetet és ami nagyon fontos a gyerekek szemszögéből: a biztonságot is. Nyugtató hatása révén remek választás hiperaktív gyerekek számára, illetve ölelő meleg érzete a félős gyermekek számára. A bézs, barna, okker színek alkalmasak nagyobb, nyitott terek komfortosabbá tételére, intimebb környezet kialakítására.

Többi bejegyzés

Dzsungel gyerekszoba room tour

Vagány dzsungel gyerekszoba – room tour

Vagány dzsungel gyerekszoba – room tour Izgalmas elosztású és kialakítású szoba, hangulatos és kellemes színekkel, berendezésekkel. Lenyűgöző ahogy minden darab annyira a helyén van, harmóniában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában Abszolút központi szerepet tölt be a bohém virágos falmatrica a babaszobában: amikor Macy Siudzinski meglátta egy internetes oldalon, azonnal beleszeretett

Monokróm babaszoba Skandináv természetességgel

Monokróm babaszoba Skandináv természetességgel

Monokróm babaszoba Skandináv természetességgel A monokróm babaszoba megunhatatlan és hosszú ideje máig lenyűgözi a szülőket, gyerekeket egyaránt. A természetes és neutrális babaszoba trendek előtérbe kerülésével