ingyenes szállítás 15.000 Ft felett

Így befolyásolják a gyerekszoba színei a viselkedést

Semmi kétség, a színeknek meg van a maguk ereje – képesek inspirálni, motiválni, vagy éppen felizgatni, ugyanakkor megnyugtatni és gyógyítani is. Különösen igaz ez a gyerekek esetében, akik még sokkal érzékenyebbek, a környezetükre még inkább nyitottak és azok hatásai is jobban érinti őket. A gyerekszoba megfelelő domináns színeinek kiválasztása tehát nem alábecsülendő. Sőt, legjobban akkor járunk el, ha a szoba főbb színvilágát nem a baba születése előtt határozzuk meg, hanem utána, mikor kissé már meg is ismertük őt és temperamentumát. 

így hatnak a gyerekszoba színek a viselkedésre odorshome

A színek testre és lélekre gyakorolt hatásai kapcsán persze léteznek általánosságok, ám a tudósok azt már megállapították, hogy lehetnek egyéni eltérések, tehát mindenképpen vegyük figyelembe gyermekünk szokásait, jelzéseit és temperamentumát. A téma mellett tehát nem mehetünk el szó nélkül, a gyerekszoba színek befolyásolják a viselkedést.

Ha kíváncsiak vagyunk, hogyan vezessük be, hogyan alkalmazzuk a színeket a gyerekszobában, Suzy Chiazzari könyve, a ‘ The Complete Book of Color ‘ segítségünkre lesz.
{ erre a linkre kattintva megvásárolható az Amazon oldalán }

1. Piros

A piros színnek meg van az a képessége, hogy aktivizálja, energetizálja a testet, ösztönözze a lelket. Érdekes, hogy akár még vérnyomás emelkedést, hevesebb szívdobogást is kiválthat. Így ezzel a színnel nem árt vigyázni, annál is inkább, mivel tudósok arra is figyelmeztetnek, hogy a piros szín nagyobb fokú koncentrációja agresszív viselkedést illetve figyelemzavart is kiválthat, gondoljunk csak a bikaviadalokra. Gyerekeknél ez különösen negatív hatású lehet, ezért nem árt a piros színnel csínján bánni. Élénkítő hatása miatt, kiegészítő színként azonban nagyon is helye van a gyerekszobában. Az alábbi képes összeállításban mindkettőre láthatunk példát.

2. Narancssárga

Nem tudni miért, talán mert nagyon félreértik ezt a színt, ám a narancs a leginkább elhanyagolt szín ha gyerekszobákról van szó. Ez a meleg, barátságos és fiatalos szín remek választás a gyerekek részére, hiszen magabiztosságra ösztönöz, önállóságra sarkall. Elősegíti a nyitott kommunikációt, egymás iránti megértést és elfogadást. Sőt, színterapeuták szerint a gyerekkorban oly gyakori  anyagcsere problémára is kedvező hatással lehet.

3. Citromsárga

Legtöbben egészen biztosan a vidámságra, önfeledt boldogságra asszociálnak ennek a színnek a kapcsán. A tudomány meg is erősíti ezt, hiszen ezt a fényes, vidám színt a motivációval párosítja. Világosabb, pasztellesebb sárgák segíthetik a koncentrációt, míg az élénkebb változatok jó hatással vannak a memóriára és jó kedvre derítenek minket. Persze, ahogy egyik színt sem tanácsos, úgy ezt se vigyük túlzásba a szobán belül, mert a túl sok sárga szín nyugtalanságot, folyamatos felfokozott állapotot okozhat, gyerekeknél hiperaktivitáshoz vezethet.

4. Zöld

A természettel leginkább harmonizáló zöld szín kifejezetten nyugtatólag hat a gyerekekre. Normalizálhatja a pulzust, kiegyensúlyozottá tesz. Ám tudósok megállapításai szerint olyan különleges képességgel is bír, minthogy a zöld szín jó hatással van és fejlesztheti a gyermek olvasási sebességét, elősegítheti a szövegértést. Szinte csak pozitív tulajdonságai miatt, ezt a színt nincs okunk minimalizálni a gyerekszobában. Használjuk bátran. 

5. Kék

Hatásait tekintve a kék szín a piros ellentettje lehet, hiszen csökkenti az aggodalmat és az agresszivitást, ellazít, lenyugtat. Nagy mértékben segíti az elalvást, érdemes az ágy környékét a kék árnyalataival díszíteni. Azokra a gyerekekre is pozitív hatással van e szín, akik gyakran hisztiznek, esetleg viselkedési problémáik vannak. Kisgyermekes szülőknek megér egy próbát!

6. Lila

Ennek a színnek szín hallatán gyakran asszociálnak a királyságra, a lila erőt és magabiztosságot sugárzó, életerős szín. A kutatások során igazolták, hogy pozitívan befolyásolja a központi idegrendszert, sőt. A lila ugyanakkor a bölcsesség, a kreativitás, a spiritualitás színe is, a szenvedélyesség kifejezője. Ez a mély, impulzív szín nagyszerűen hat a gyerekek érzelmi világára, az együttérzés felkeltésére. Azonban ha gyermekünk alapvetően nagyon érzékeny típus, talán jobb kerülni ezt a színt.

7. Föld színek

A nyugtató, meleg színek boldogságra inspirálják a gyerekeket. A föld tónusok kellemes hangulatot árasztanak, növelik a kényelemérzetet és ami nagyon fontos a gyerekek szemszögéből: a biztonságot is. Nyugtató hatása révén remek választás hiperaktív gyerekek számára, illetve ölelő meleg érzete a félős gyermekek számára. A bézs, barna, okker színek alkalmasak nagyobb, nyitott terek komfortosabbá tételére, intimebb környezet kialakítására.

Többi bejegyzés

falra szerelhető tároló gyerekszobába

Helytakarékos fali tároló az egész lakásba

Helytakarékos fali tároló az egész lakásba Ahhoz, hogy az otthonunkban mindig komfortosan érezhessük magunkat, érdemes jól átgondolt rendszerekbe szednünk a körülöttünk található használati tárgyakat. Ha

Dzsungel gyerekszoba room tour

Vagány dzsungel gyerekszoba – room tour

Vagány dzsungel gyerekszoba – room tour Izgalmas elosztású és kialakítású szoba, hangulatos és kellemes színekkel, berendezésekkel. Lenyűgöző ahogy minden darab annyira a helyén van, harmóniában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában Abszolút központi szerepet tölt be a bohém virágos falmatrica a babaszobában: amikor Macy Siudzinski meglátta egy internetes oldalon, azonnal beleszeretett