ingyenes szállítás 15.000 Ft felett

Hogyan dekoráld a gyerekszobát 7 egyszerű lépésben?

Mikor egy baba érkezik a családba, mi, Anyukák, hajlamosak vagyunk különböző hormonoktól is vezérelve hatalmas lendülettel belevágni nagy felújításokba, teljes lakás átrendezésbe, szoba felújításba. Persze, hiszen a fészekrakó ösztön is dolgozik bennünk, s ez így is van jól. Ilyenkor rengeteg energiával bírunk, s amit eltervezünk, azt véghez is visszük. Egy hangulatos gyerekszoba kialakítása, berendezése azonban kihívásokkal teli. Mutatunk Neked 7 egyszerű lépést, melyet ha követsz, biztosan a legjobbat hozod ki a projektből.

hogyan rendezzük be a babaszobát odorshome

Hogyan dekoráld a gyerekszobát - kövesd ezt a 7 egyszerű lépést!

1. Gyűjts ötleteket, inspirálódj!

Hol máshol, mint a Pinteresten és az Instagrammon! Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy megfelelő kulcsszavakkal keresve rátalálj már kialakított és a legapróbb részletekig berendezett gyerekszobákra. De mire is keress rá? Ebben a szakaszban a cél az inspiráció, az ötletek begyűjtése, így írj fel magadnak néhány tágabb kulcsszót, mint #minimalista gyerekszoba, #monokróm gyerekszoba. Ennél a fázisnál minél szélesebb körben gyűjtsd össze a neked tetsző képeket, s mentsd is el egy külön listára. 

2. Vizsgáld meg közelebbről!

Itt az ideje a szelektálásnak! Most vizsgáld meg az összegyűjtött képeket, s próbáld halmazokba rendezni őket, megtalálni bennük a közös tulajdonságokat, témákat, színeket és hangulatokat. Válaszd ki azt a halmazt amelyik legjobban tetszik, legjobban vonz, s mostantól csak erre fókuszálj. Így keress tovább egyre kisebb tárgyakat – bútorokat, kiegészítőket -, amik majd ebbe a színvilágba, témába illeszkedni fognak.

hogyan dekoráld a gyerekszobát 7 egyszerű lépésben

3. Jelöld ki a szoba funkcióit!

A hangulat amit érezni, s a színvilág amit látni szeretnél, már meg is van. Most gyűjtsd össze a szoba elsődleges funkcióit: milyen tevékenységek helyszíne lesz? Babaszoba esetén például kérdés lehet, hogy itt alszik-e majd az újszülött, a pelenkázó egységre itt van-e szükség. Később inkább hálószoba lesz-e a gyermek számára, s a nappaliban vagy egy másik helyiségben lenne-e a játszószoba. Hányan osztoznak a szobán és milyen korúak? A kérdéseket legjobb leírni, így sokkal gyorsabban kirajzolódhat, hogy pontosan milyen szerepet tölt be majd az adott szoba, s ennek a szerepnek milyen kis- és nagy bútorok, kiegészítők felelnek meg.

otthonos babaszoba fali tárolóval odorshome

4. Leltározz!

Ebben a szakaszban gyűjtsd össze, hogy mi az ami adott: már meglévő bútor vagy tárgy, amivel számolni kell a berendezéskor. Ha esetleg nem illeszkedik a szoba új dizájnjához, fontold meg, hogy átalakítod, átfested, apró módosításokat végzel rajta, hogy ne lógjon ki a sorból, s örömmel tarthasd meg. Vedd számba azokat a tárgyakat is, amik feleslegesek, nem illeszkednek az új hangulathoz, színekhez – ha a lakás más pontján nem válnának be, ezektől nyugodt szívvel válj meg: adományozd vagy add el őket.

5. Határozd meg a korlátokat!

Hurrá, ha már ennél a szakasznál jársz, már a konkrét berendezést és dekorációt tervezed meg. Állítsd fel a szoba korlátait, mint kevés fény, melyik sarok a legkihasználatlanabb, melyik funkciónak hol van az ideális helye. Persze korlátokat említve nem csak a szoba méreteire, adottságaira kell itt gondolni, hanem arra is, hogy mi az a maximum összeg amit szívesen költenél rá. Ha ezt jó előre lefixálod, sokkal könnyebben igazodsz majd el a dekorálás során: pl. nem csábulsz el egy szimplán dizájn elemként értékelhető kiegészítőn, helyette inkább olyat választasz ami ötvözi a funkciót és a designt.

Montessori játéktároló
Design és funkció egyben - mutatós fali tároló | @OdorsHome

6. Vissza a tervezőasztalhoz!

Most pedig vedd elő újra az összegyűjtött és elmentett Pinterest és Instagram képeket, úgynevezett hangulat táblákat (mood boards), s minden képet egyesével nézz át alaposan. Újra szelektálj közülük, ám most már olyan tudatosan, hogy mi az, ami az ADOTT szobában ténylegesen működni fog a megmaradt bútorokkal, a tervezett költségkerettel, s a szoba egyéb korlátaival és lehetőségeivel is számolva. Ne ijedj meg, ha a végén csupán néhány kép marad!  

Pastellmama naturális gyerekszoba berendezés
Kép forrása: @pastellmama Instagram oldala

7. Rakd össze a darabkákat!

Most nincs is más dolgod, mint összerakni a puzzle darabjait. Kezdd valami olyannal, amitől nagyon izgatott vagy: egy különleges hangulatvilágítás, hangsúlyos fal szín, vagy egy extra mutatós szőnyeg. Szép lassan és sorban e köré a hangsúlyos tárgy köré szerezd be és helyezd el a többi bútort, kiegészítőt, szükséges dekorációs elemet. Igyekezz nem túlzsúfolni a teret, de addig alakítgasd, amíg biztosan teljesnek érzed. Gyakran nézd át újra az előző pontban megmaradt inspirációs fotókat, hogy nehogy letérj a jól megtervezett és megálmodott útról, például ne csábulj el egy hirtelen meglátott és megszeretett éppen akciós tárgy iránt. 

Hogyan dekoráld a gyerekszobát 7 egyszerű lépésben
Tipp: mentsd el a cikket Pinteresten ezzel a képpel!

Egyszerűnek tűnik, igaz? Persze, így elolvasva mindenképpen, aztán a gyakorlatban minden picit más, de reméljük, hogy tudtunk segíteni neked abban, hogyan dekoráld a gyerekszobát 7 lépésben: nehéz meghozni egy-egy döntést, nehezedre esik megválni régi és nem is használt tárgyaktól, végül pedig felteszed a kérdést századszor is: melyiket vegyem? Hatalmas a kínálat minden téren, éppen ezért egy jól megtervezett, alaposan átgondolt szoba kialakítás és berendezés sokat segíthet Neked abban, hogy ne vásárold túl magad, s a végeredmény mégis hangulatos és funkcionális legyen.

Többi bejegyzés

falra szerelhető tároló gyerekszobába

Helytakarékos fali tároló az egész lakásba

Helytakarékos fali tároló az egész lakásba Ahhoz, hogy az otthonunkban mindig komfortosan érezhessük magunkat, érdemes jól átgondolt rendszerekbe szednünk a körülöttünk található használati tárgyakat. Ha

Dzsungel gyerekszoba room tour

Vagány dzsungel gyerekszoba – room tour

Vagány dzsungel gyerekszoba – room tour Izgalmas elosztású és kialakítású szoba, hangulatos és kellemes színekkel, berendezésekkel. Lenyűgöző ahogy minden darab annyira a helyén van, harmóniában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában Abszolút központi szerepet tölt be a bohém virágos falmatrica a babaszobában: amikor Macy Siudzinski meglátta egy internetes oldalon, azonnal beleszeretett