ingyenes szállítás 15.000 Ft felett

Hogyan dekoráld a gyerekszobát 7 egyszerű lépésben?

Mikor egy baba érkezik a családba, mi, Anyukák, hajlamosak vagyunk különböző hormonoktól is vezérelve hatalmas lendülettel belevágni nagy felújításokba, teljes lakás átrendezésbe, szoba felújításba. Persze, hiszen a fészekrakó ösztön is dolgozik bennünk, s ez így is van jól. Ilyenkor rengeteg energiával bírunk, s amit eltervezünk, azt véghez is visszük. Egy hangulatos gyerekszoba kialakítása, berendezése azonban kihívásokkal teli. Mutatunk Neked 7 egyszerű lépést, melyet ha követsz, biztosan a legjobbat hozod ki a projektből.

hogyan rendezzük be a babaszobát odorshome

Hogyan dekoráld a gyerekszobát - kövesd ezt a 7 egyszerű lépést!

1. Gyűjts ötleteket, inspirálódj!

Hol máshol, mint a Pinteresten és az Instagrammon! Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy megfelelő kulcsszavakkal keresve rátalálj már kialakított és a legapróbb részletekig berendezett gyerekszobákra. De mire is keress rá? Ebben a szakaszban a cél az inspiráció, az ötletek begyűjtése, így írj fel magadnak néhány tágabb kulcsszót, mint #minimalista gyerekszoba, #monokróm gyerekszoba. Ennél a fázisnál minél szélesebb körben gyűjtsd össze a neked tetsző képeket, s mentsd is el egy külön listára. 

2. Vizsgáld meg közelebbről!

Itt az ideje a szelektálásnak! Most vizsgáld meg az összegyűjtött képeket, s próbáld halmazokba rendezni őket, megtalálni bennük a közös tulajdonságokat, témákat, színeket és hangulatokat. Válaszd ki azt a halmazt amelyik legjobban tetszik, legjobban vonz, s mostantól csak erre fókuszálj. Így keress tovább egyre kisebb tárgyakat – bútorokat, kiegészítőket -, amik majd ebbe a színvilágba, témába illeszkedni fognak.

hogyan dekoráld a gyerekszobát 7 egyszerű lépésben

3. Jelöld ki a szoba funkcióit!

A hangulat amit érezni, s a színvilág amit látni szeretnél, már meg is van. Most gyűjtsd össze a szoba elsődleges funkcióit: milyen tevékenységek helyszíne lesz? Babaszoba esetén például kérdés lehet, hogy itt alszik-e majd az újszülött, a pelenkázó egységre itt van-e szükség. Később inkább hálószoba lesz-e a gyermek számára, s a nappaliban vagy egy másik helyiségben lenne-e a játszószoba. Hányan osztoznak a szobán és milyen korúak? A kérdéseket legjobb leírni, így sokkal gyorsabban kirajzolódhat, hogy pontosan milyen szerepet tölt be majd az adott szoba, s ennek a szerepnek milyen kis- és nagy bútorok, kiegészítők felelnek meg.

otthonos babaszoba fali tárolóval odorshome

4. Leltározz!

Ebben a szakaszban gyűjtsd össze, hogy mi az ami adott: már meglévő bútor vagy tárgy, amivel számolni kell a berendezéskor. Ha esetleg nem illeszkedik a szoba új dizájnjához, fontold meg, hogy átalakítod, átfested, apró módosításokat végzel rajta, hogy ne lógjon ki a sorból, s örömmel tarthasd meg. Vedd számba azokat a tárgyakat is, amik feleslegesek, nem illeszkednek az új hangulathoz, színekhez – ha a lakás más pontján nem válnának be, ezektől nyugodt szívvel válj meg: adományozd vagy add el őket.

5. Határozd meg a korlátokat!

Hurrá, ha már ennél a szakasznál jársz, már a konkrét berendezést és dekorációt tervezed meg. Állítsd fel a szoba korlátait, mint kevés fény, melyik sarok a legkihasználatlanabb, melyik funkciónak hol van az ideális helye. Persze korlátokat említve nem csak a szoba méreteire, adottságaira kell itt gondolni, hanem arra is, hogy mi az a maximum összeg amit szívesen költenél rá. Ha ezt jó előre lefixálod, sokkal könnyebben igazodsz majd el a dekorálás során: pl. nem csábulsz el egy szimplán dizájn elemként értékelhető kiegészítőn, helyette inkább olyat választasz ami ötvözi a funkciót és a designt.

Montessori játéktároló
Design és funkció egyben - mutatós fali tároló | @OdorsHome

6. Vissza a tervezőasztalhoz!

Most pedig vedd elő újra az összegyűjtött és elmentett Pinterest és Instagram képeket, úgynevezett hangulat táblákat (mood boards), s minden képet egyesével nézz át alaposan. Újra szelektálj közülük, ám most már olyan tudatosan, hogy mi az, ami az ADOTT szobában ténylegesen működni fog a megmaradt bútorokkal, a tervezett költségkerettel, s a szoba egyéb korlátaival és lehetőségeivel is számolva. Ne ijedj meg, ha a végén csupán néhány kép marad!  

Pastellmama naturális gyerekszoba berendezés
Kép forrása: @pastellmama Instagram oldala

7. Rakd össze a darabkákat!

Most nincs is más dolgod, mint összerakni a puzzle darabjait. Kezdd valami olyannal, amitől nagyon izgatott vagy: egy különleges hangulatvilágítás, hangsúlyos fal szín, vagy egy extra mutatós szőnyeg. Szép lassan és sorban e köré a hangsúlyos tárgy köré szerezd be és helyezd el a többi bútort, kiegészítőt, szükséges dekorációs elemet. Igyekezz nem túlzsúfolni a teret, de addig alakítgasd, amíg biztosan teljesnek érzed. Gyakran nézd át újra az előző pontban megmaradt inspirációs fotókat, hogy nehogy letérj a jól megtervezett és megálmodott útról, például ne csábulj el egy hirtelen meglátott és megszeretett éppen akciós tárgy iránt. 

Hogyan dekoráld a gyerekszobát 7 egyszerű lépésben
Tipp: mentsd el a cikket Pinteresten ezzel a képpel!

Egyszerűnek tűnik, igaz? Persze, így elolvasva mindenképpen, aztán a gyakorlatban minden picit más, de reméljük, hogy tudtunk segíteni neked abban, hogyan dekoráld a gyerekszobát 7 lépésben: nehéz meghozni egy-egy döntést, nehezedre esik megválni régi és nem is használt tárgyaktól, végül pedig felteszed a kérdést századszor is: melyiket vegyem? Hatalmas a kínálat minden téren, éppen ezért egy jól megtervezett, alaposan átgondolt szoba kialakítás és berendezés sokat segíthet Neked abban, hogy ne vásárold túl magad, s a végeredmény mégis hangulatos és funkcionális legyen.

Többi bejegyzés

Dzsungel gyerekszoba room tour

Vagány dzsungel gyerekszoba – room tour

Vagány dzsungel gyerekszoba – room tour Izgalmas elosztású és kialakítású szoba, hangulatos és kellemes színekkel, berendezésekkel. Lenyűgöző ahogy minden darab annyira a helyén van, harmóniában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában

Bohém virágos falmatrica a babaszobában Abszolút központi szerepet tölt be a bohém virágos falmatrica a babaszobában: amikor Macy Siudzinski meglátta egy internetes oldalon, azonnal beleszeretett

Monokróm babaszoba Skandináv természetességgel

Monokróm babaszoba Skandináv természetességgel

Monokróm babaszoba Skandináv természetességgel A monokróm babaszoba megunhatatlan és hosszú ideje máig lenyűgözi a szülőket, gyerekeket egyaránt. A természetes és neutrális babaszoba trendek előtérbe kerülésével